Ana Sayfa
2.Bölüm
.
HEAVY-METAL'İN KARANLIK YÜZÜ - 1. Bölüm
.
Heavy Metal. 1980’lerin ilk yarısına damgasını vuran müzik türü. Babası Rock ve ağabeyi Hard Rock’tan aldıklarına biraz şiddet, biraz görsellik katarak adını duyurdu. Ama, temel hedef aynıydı: "Başkaldırı". Bunu yaparken büyükleri gibi sade sözler ve basit anlatımlar kullanmadı Heavy Metal. Bu yolda her kapıyı çaldı.  Görsel ve  işitsel aşırılıktan  abartılı  iki anlamlılığa, çözmesi zor bilmecelerle bezenmiş albüm kapaklarından üstü kapalı anlamlar içeren şarkı sözlerine, şarkılara konu olmuş ya da müzisyenleri etkilemiş garip kişilerden bu türün hatırı sayılır icracılarının abonesi  olduğu  başlı başına gizem taşıyan konulara kadar pek çok konuda bir gizem barındırmakta Heavy Metal. 
Bu müzikal tür, tanınmış ama aynı zamanda lanetlenmiş kültürü, efsaneleri, çeşitli yaşayan ya da unutulmuş bilmeceleri, yerinden yurdundan sürülmüş kişileri kendi safında toplamakta. Heavy Metal safında değerlendirilebilecek pek çok grup var. Her birinin eğilimleri, merakları, psikolojik yapıları, etkilendikleri konular ve kişiler farklı. Kolayca anlaşılmak da hiç kimsenin ve hiç bir grubun işine gelmiyor doğal olarak. Anlaşılmazlık, ulaşılmazlık ve gizem ne kadar uzun sürerse, hayranlarda oluşacak merak ve grup bağımlılığı da o kadar güçlü ve uzun süreli oluyor. 

Her bir grup, değişik noktalarda kendilerine ait küçük sırlar saklıyorlar. Kiminin adı, kiminin kullandığı simge, bazılarının da albüm kapakları gizli mesajlar ve hikayeler içeriyor. Yine bazıları da kendilerini bir sır perdesinin arkasına saklıyorlar. Kiss üyelerinin 1980’lerin başına kadar yüzlerini göstermemeleri ve makyajlı  halleriyle ünlü olmalarını buna örnek gösterebiliriz. Aynı şekilde Mercyful Fate’in ses sihirbazı vokalistiKing Diamond da bir çeşit maske gibi yüzünü örten makyajlı haliyle biliniyor. Onun makyajını Kiss’den sahne şovunu Alice Cooper’dan mistik şarkı sözlerini ve kullandığı simgeleri ise Black Sabbath’dan aldığını söyleyebiliriz.

King Diamond
İşe grup adlarından başlayacak olursak; bazı grupların isimlerinin nereden geldiği basit çağrışımlarla bulunabiliyor. Iron Maiden ismi "Demir Maskeli Adam" filminden,  AC/DC yaptıkları müziğin elektriki olduğunu düşünerek alternatif akım / doğru akım teriminden, Helloween cadılar bayramının hafif bozulmuş yazılışından, Led Zeppelin bir arkadaşlarının yaptıkları müziği zeplin gürültüsüne benzetmesinden, Soundgarden Seattle’daki çelik boruların birbirine geçmesi ile yapılmış ve rüzgarın sesini alıp değiştirerek dışarıya veren bir heykelin adından, Voivod Kont Drakula ve Vovyodalar ile ilgili bir belgeselden, WASP "White Anglo-Saxon Protestant" ya da "We Are Sexual Perverts"ın kısaltmasından, ZZ Top plaklarının rafların en sonunda yer alarak rahatça bulunabilmesi amacından, Motörhead Amerikan argosunda ifade ettiği hızlı bir uyuşturucu tüketicisi anlamından gelmekte.

Heavy Metal, tanınmış ama aynı zamanda lanetlenmiş kültürleri, efsaneleri, çeşitli yaşayan ya da unutulmuş bilmeceleri, yerinden yurdundan sürülmüş kişileri kendi safında toplamakta.

Bu isimlere başka anlamlar yükleyenler de var bu arada. Örneğin AC/DC’nin adı "Anti Christ / Devil’s Child"tan gelmekte. Ya da Kiss adı "Knights In Service at Satan" - şeytanın hizmetindeki atlıları ifade etmekte. Motörhead’ deki ikinci "o" harfinin "ö" olarak yazılması da grubun 2. Dünya Savaşı’ndaki Alman ordularına olan hayranlığından başka bir deyişle Nazi sempatizanı olmalarından ileri geliyor. Ne diyelim, ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Belki de gerçek anlamlar bunlardır.
SIR DOLU ALBÜM KAPAKLARI
 Müziğin kalitesini bir kenara itersek, Hard Rock ve Heavy Metal gruplarını popüler müzisyenlerden ayıran önemli faktörlerden biri de albüm kapaklarındaki ayrıntılardır. İlk bakışta pek bir şey ifade etmeyen işaret ve sembollerle yüklüdür, bu gruplara ait pek çok albüm kapağı. Özellikle Heavy Metal’in daha uç gruplarının kapaklarında en çok rastlanan semboller arasında haç (özellikle ters haç), pentagram, teke başı gibi satanizmi ve antikristliği  simgeleyenler  gelir.
Yine 6 rakamına da (ki sofu hristiyan inançlarında şeytanı temsil eder, "Eğer 5 insansa, şeytan 6’dır tanrı da 7") karanlık grupların eserlerinde sıkça rastlanır. Buna karşılık iyilik tarafındaki gruplar da 7 rakamı ile ilgili hikayeler anlatır ve simgeler kullanırlar albümlerinde. Bu rakamlardan üçer tane kullanılması da çok sık görülür. 666 ve 777, birbirinin karşıtı iki gücü şeytani kötülük ve tanrısal iyiliği simgeler. Bu konuyu örneklerle genişletelim.
Metal albümlerinin kapakları ilk bakışta pek bir şey ifade etmeyen işaret ve semboller ile yüklüdür.
Helloween - Keeper Of The Seven Keys Part II Adından da anlaşılacağı üzere 7’nin kullanıldığı bir albüm, daha doğrusu albüm çifti Helloween’in "Keeper Of The Seven Keys Part I" ve "II" albümleri. 7 anahtar, 7 deniz ve albüm isimlerindeki 7’şer kelime ile elde edilen sayı 777 oluyor. İlk albümün kapağında yüzünün yerinde yıldızlarla dolu bir karanlık olan ve elindeki ışıltılar saçan 7 anahtarı bize uzatırmış gibi görünen kahin görünüşlü bir adam yer alıyor. Bu kişinin kim olduğunu ise albümdeki "Halloween" parçasından anlıyoruz. Albüme adını veren kişilik bu, yani "Yedi anahtarın koruyucusu". 

İkinci albümün kapağında ise iyi/kötü, cennet/cehennem zıtlıklarını anımsatan bir illüstrasyon yer alır. Albüm kapağı bu iki zıt gücün varlığıyla tam üstten ikiye ayrılmıştır. Kapağın sol tarafında derin bir karanlık, kasvet, iç karartıcı duygular ve korku uyandıran bir hava sezilirken,  karşı tarafta bunun tam tersine, aydınlık, huzur, iç ferahlığı veren duygular, sevinç ve mutluluk uyandıran bir hava sezilir. Kapakta ortada yer alan deniz tema bölümünde bahsedeceğim 7. denizdir ve iyi, son anahtarı bu son denize atmak üzere görülmektedir. Kötünün karanlık taraftan uzanan eli, iyinin elinden anahtarı almaya çalışmaktadır.

Iron Maiden da 7 simgesini, en başarılı albümü diyebileceğim "Seventh Son Of A Seventh Son"da kullanmıştır. Üstelik bu  albüm grubun yedinci stüdyo albümüdür. Tabi ki Maiden kapaklarının en önemli özelliği "Eddie" adını verdikleri mumyadır. Eddie ile ilgili ayrıntılı bilgiyi "Iron Maiden" yazılarında verdiğim için burada değinmiyorum. 
7 rakamını albüm kapaklarında çok ince bir şekilde kullanan bir grup daha var ki o da Toto. Yaptığı müzik açısından en fazla Hard Rock diyebileceğimiz, hatta ünlü olan bir çok soft parçası da bulunan grubun sembollerle olan ilişkisi 7 rakamını da içerir. Toto’nun 1988’de yaptığı yedinci albümü "The Seventh One"da grubun en önemli simgesi olan ortaçağ kılıcına 7 adet şerit eşlik eder bu albümün kapağında. Aynı şekilde grubun derleme albümü "Past To Present 1977-90"ın kapağında da 7 adet geometrik şekil yer alır. İlginç bir tesadüf ki grubun ilk albümü de 1977’de çıkar. 

Devam edecek...(2.Bölüm)

14.10.1997, Kadıköy